Čo je základné imanie, ako ho vypočítať a ako ho znížiť?

Obrázok článku: Čo je základné imanie, ako ho vypočítať a ako ho znížiť?

Čo je základné imanie, ako ho vypočítať a ako ho znížiť?

Napísal Renáta Šlapanská, dňa
Nezaradené

Základné imanie je prvkom finančnej štruktúry každej spoločnosti, ktorý ovplyvňuje jej stabilitu a schopnosť prilákať investorov. Tento článok vám poskytne ucelený prehľad o tom, čo je základné imanie, ako ho správne vypočítať a kedy a ako ho znížiť alebo zvýšiť.

Čo je základné imanie?

Najprv si povedzme, čo je základné imanie. Základné imanie je „peňažné vyjadrenie súhrnu peňažných i nepeňažných vkladov všetkých spoločníkov do spoločnosti“ a je súčasťou vlastného kapitálu spoločnosti, ktorý zakladatelia vložia do podnikania na jeho začiatku. Toto imanie slúži ako finančná záruka pre veriteľov a investorov, že spoločnosť má dostatok prostriedkov na pokrytie svojich záväzkov. Základné imanie sa vytvára povinne a na Slovensku je jeho minimálna výška pre spoločnosť s ručením obmedzeným (s.r.o.) stanovená zákonom na 5 000 €.

Práve základné imanie zohráva dôležitú úlohu pri získavaní dôvery veriteľov a investorov. Vysoké základné imanie môže signalizovať finančnú stabilitu a schopnosť spoločnosti plniť svoje záväzky, čím sa zvyšuje jej atraktivita pre externé financovanie a strategické partnerstvá.

Ako vypočítať základné imanie?

Keďže sme sa oboznámili so samotným pojmom, poďme sa pozrieť na to, ako vypočítať základné imanie. Výpočet začína identifikáciou všetkých aktív, ktoré spoločnosť vlastní a odpočítaním jej záväzkov. Aktíva zahŕňajú všetko, čo má spoločnosť v držbe a má hodnotu, ako sú nehnuteľnosti, vybavenie, zásoby a hotovosť. Záväzky predstavujú dlhy a iné finančné povinnosti spoločnosti. Vo väčšine prípadov sa však uhrádza iba minimálna výška, a to 5 000 €. Pri výpočte základného imania je potrebné zohľadniť aj ďalšie faktory, ako sú budúce investície, plánovaný rast a strategické ciele spoločnosti. 

TIP: Štátne inštitúcie, s ktorými pri podnikaní prídete do styku

Celková výška základného imania je teda súčtom vkladov všetkých spoločníkov firmy, pričom minimálna výška vkladu jedného spoločníka je 750 €.

Príklad:

Firma ABC, s.r.o. stanovila svoje základné imanie na 10 000 € na základe čistej hodnoty aktív vo výške 45 000 € (aktíva: 80 000 €, záväzky: 35 000 €). Spoločnosť má troch spoločníkov: pán Novák prispel 4 000 €, pán Kováč 3 000 € a pani Horváthová 3 000 €, čo spolu tvorí základné imanie 10 000 €. Táto suma prevyšuje zákonom stanovené minimum 5 000 € a bola vybraná tak, aby podporila budúce investičné plány a strategické ciele spoločnosti.

Ako znížiť alebo zvýšiť základné imanie?

Základné imanie sa formou zmien v s.r.o. dá znížiť alebo zvýšiť.

Ako znížiť základné imanie?

Zníženie základného imania môže byť strategickým rozhodnutím spoločnosti v určitých situáciách s cieľom optimalizovať finančnú štruktúru spoločnosti. Dôvody na zníženie základného imania môžu byť rôzne, vrátane zlepšenia likvidity, vyplatenia prebytočného kapitálu akcionárom alebo optimalizácie daňovej záťaže.

Prvým krokom pri znižovaní základného imania je splnenie právnych požiadaviek, ktoré zahŕňajú schválenie zo strany valného zhromaždenia a oznámenie príslušným úradom. Tento proces musí byť transparentný a v súlade s platnou legislatívou, aby sa predišlo právnym komplikáciám. Po schválení valným zhromaždením sa musí zmena zapísať do obchodného registra.

Ako zvýšiť základné imanie?

Zvýšenie základného imania je zvyčajne motivované potrebou získania ďalších finančných prostriedkov na expanziu, investície do nových projektov alebo zlepšenie finančnej stability spoločnosti. Spoločnosti sa často rozhodnú zvýšiť základné imanie prostredníctvom emisie nových akcií, získania nových investorov alebo reinvestície ziskov.

Proces zvýšenia základného imania začína prípravou a schválením návrhu na valnom zhromaždení. Následne je potrebné získať súhlas všetkých príslušných orgánov a vykonať právne úkony. Po schválení a zapísaní zmeny do obchodného registra spoločnosť môže pokračovať v implementácii svojich expanzných plánov alebo investícií.

Kľúčový prvok finančnej štruktúry s.r.o. – základné imanie

Základné imanie je kľúčovým prvkom finančnej štruktúry každej spoločnosti, ktorý ovplyvňuje jej schopnosť rásť a prilákať investorov. Správne určenie a výpočet základného imania je nevyhnutný pre finančnú stabilitu firmy. Znižovanie alebo zvyšovanie základného imania môže byť vhodnou stratégiou v určitých situáciách, ale vyžaduje dôkladné plánovanie a dodržiavanie právnych postupov.

V Necto vám pomôžeme nielen so znížením alebo zvýšením základného imania, ale aj s kompletným vedením účtovníctva tak, aby ste sa vy mohli naplno venovať podnikaniu.

Profilový obrázok autora článku

Ing. Renáta Šlapanská

Necto s.r.o.
Konateľka a spolumajiteľka spoločnosti Necto s.r.o.,
Odborníčka na účtovníctvo, ktorá sa o svoje skúsenosti rada delí v odborných článkoch a publikáciách.

Pridať komentár