Aké odvody platí konateľ s.r.o. v roku 2024?

Obrázok článku: Aké odvody platí konateľ s.r.o. v roku 2024?

Aké odvody platí konateľ s.r.o. v roku 2024?

Napísal Renáta Šlapanská, dňa
Nezaradené

Konatelia spoločností s ručením obmedzeným (s.r.o.) sú povinní odvádzať zdravotné a sociálne odvody, ktoré sa každoročne menia. Tento článok poskytuje prehľad povinností v odvodovej politike pre rok 2024, aby ste boli informovaní a mohli správne plánovať svoje finančné záväzky.

Aj rok 2024 prináša niekoľko dôležitých zmien v odvodoch, ktoré musia platiť konatelia s.r.o. Pochopenie týchto zmien je kľúčové pre zabezpečenie správneho a včasného plnenia svojich povinností. Poďme sa teda pozrieť na odvody konateľa s.r.o. v roku 2024 a zistiť, koľko sa platí zdravotné poistenie a koľko sociálne v rôznych prípadoch.

Konateľ s.r.o.: Odvody v roku 2024

Pri odvodoch konateľa s.r.o. je dôležité vziať do úvahy to, či dostáva alebo nedostáva odmenu, a teda či funkciu vykonáva bezodplatne, alebo je zamestnancom spoločnosti s ručením obmedzeným.

Ak konateľ vykonáva svoju funkciu bezodplatne, jeho povinnosti voči zdravotným a sociálnym odvodom sú minimálne. Toto môže byť výhodné pre menšie spoločnosti alebo startupy, ktoré chcú minimalizovať náklady na odvody. Bezodplatné vykonávanie funkcie však znamená, že konateľ nemá nárok na sociálne dávky.

Pokiaľ konateľ dostáva odmenu na základe zmluvy o výkone funkcie, vzniká povinnosť platiť sociálne a zdravotné odvody z tejto odmeny. Ak je konateľ zároveň zamestnancom spoločnosti, jeho odvodové povinnosti sú rovnaké ako pre bežného zamestnanca. To znamená, že musí platiť sociálne a zdravotné odvody z celkovej mzdy.

TIP: Vyplácanie podielu na zisku (dividend) majiteľovi s.r.o.

Koľko sa platí zdravotné poistenie?

Pokiaľ konateľ nedostáva žiadnu odmenu, koľko sa platí zdravotné poistenie? V tomto prípade platí konateľ s.r.o. odvody do zdravotnej poisťovne v roku 2024 vo výške 97,80 € mesačne. Pokiaľ je zároveň samostatne zárobkovo činná osoba alebo je zamestnaný, z titulu konateľa neplatí žiadne zdravotné odvody.

Môže sa však stať, že má konateľ so svojou s.r.o. uzatvorenú zmluvu, ktorá mu umožňuje získavať pravidelné alebo nepravidelné odmeny. V tomto prípade je povinný odviesť 15 %, pričom 11 % platí firma a 4 % samotný konateľ. Ak je situácia taká, že je konateľ súčasne zamestnancom vo vlastnej firme, odvody sú rovnaké.

Sociálna poisťovňa: Minimálne odvody 2024

Aj pri odvodoch do Sociálnej poisťovne je to podobne ako pri zdravotných odvodoch.

V prípade bezodplatnosti konateľa sa sociálne odvody neplatia.

Ak je uzatvorená zmluva o odmene za výkon činnosti (alebo mandátna zmluva), výška sociálnych odvodov do Sociálnej poisťovne je v prípade pravidelnej odmeny pre konateľa 13,40 % (35.15 % s.r.o.). Pokiaľ ide o nepravidelnú odmenu, je to 11 % (32,75 % s.r.o.).

V prípade, že je konateľ zamestnancom s.r.o., sociálny odvod zo mzdy je vo výške 13,40 % (36,20 % s.r.o.).

S.r.o. odvody: Konateľ má viacero možností

Formu odmien si môže konateľ zvoliť podľa ľubovôle. Môže mať podobu dividend, odmien či klasickej mzdy. Pri každom z prípadov platí rozličné odvody a je potrebné, aby sám konateľ zvážil, ktorou cestou sa vydá. Dobrou správou je, že svoje rozhodnutie môžete časom aj meniť. 

TIP: Daň z dividend. Všetko čo potrebujete vedieť

Pre zabezpečenie optimálnej finančnej situácie je dôležité dôkladne zvážiť všetky možnosti a konzultovať ich s odborníkmi. Ak potrebujete poradiť s výberom najvhodnejšej formy odmien a správnym nastavením odvodov, neváhajte sa obrátiť na odborníkov z Necto. Pomôžeme vám správne nastaviť finančné stratégie a zabezpečiť plnenie všetkých zákonných povinnost, ako sú dane, ale aj vedenie účtovníctva, aby ste sa mohli sústrediť na rozvoj vášho podnikania.

Profilový obrázok autora článku

Ing. Renáta Šlapanská

Necto s.r.o.
Konateľka a spolumajiteľka spoločnosti Necto s.r.o.,
Odborníčka na účtovníctvo, ktorá sa o svoje skúsenosti rada delí v odborných článkoch a publikáciách.

Pridať komentár